Lavanda

Cine nu se simte atras de mireasma lavandei, un parfum delicat, discret, care transmite o stare de liniste, seninatate si reverie. Lavanda este o planta cu proprietati uimitoare de vindecare si infrumusetare.

Originea lavandei

Lavanda este prin excelenta o planta europeana, originara din zona Alpilor, unde creste spontan, pe pajisti intinse de la poalele muntilor si pana la altitudini de 1700 de metri, imbalsamand aerul cu un miros de neconfundat. Raspandirea acestei plante in intreaga Europa s-a facut cu sute de ani in urma, cand a patruns, prin Marea Britanie, pana in zonele indepartate ale Rusiei orientale. Pe campurile franceze, nu este cultivata lavanda obisnuita, adica Lavandula, ci un hibrid ce produce celebrul ulei, denumit Lavandin.

Descrierea lavandei

Lavandula este un subarbust cu o inaltime de pana la 50 cm cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici de un verde-cenusiu, flori liliachii-rosietice si cu radacina lignificata, groasa pana la 2-3 cm.
Tulpina ramificata puternic la baza, formeaza o tufa aproape globuloasa, semisferica, inalta de 30-70 cm sau mai inalta.
Ramificatiile care poarta inflorescentele sunt lungi de 25-35 cm si prezinta frunze numai in partea inferioara. Florile de tipul bobiatelor, cu miros aromatic datorita glandelor oleifere, sunt grupate intr-o inflorescenta speciforma. Fructele sunt 4 mucule, situate la baza caliciului persistent, cu suprafata bruna sau cenusie, neteda si lucioasa. Greutatea a 1000 de seminte este de 0,873 g.

Compozitia chimica

Ulei volatil cu miros placut, constituit din acetat de linalol, geraniol, linolol in stare libera, valerianat de linalol, boreol, cumarina, substante amare, hernianrina, cineol, nerol, furfurol, alfa pimen, criofilen. Cel mai important component al uleiului volatil este un alcool olifalic linaloolul (pana la 60%) si acidul acetic. Substante amare, tanin, cineol, principii amare, substante minerale.

Efectele lavandei

lLavanda sau levantica este cunoscuta pentru efectele sale sedative si calmante. In 2001, cercetatorii japonezi au descoperit ca aroma de lavanda reduce stresul psihic, ea fiind astfel utila in tratamentul depresiei, anxietatii si al durerilor de cap provocate de tensiune. Planta are si alte proprietati valoroase, precum actiunea antispastica.
Amelioreaza digestia, elimina flatulenta si stimuleaza secretia biliara. Se considera ca poate fi benefica in unele tipuri de astm. Lavanda este antiseptica si antibacteriana: actioneaza asupra unor infectii minore ale pielii, a muscaturilor de insecte si a arsurilor. Lavanda se foloseste in baile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii; este capabila sa usureze durerile reumatice, avand si actiune antipiretica.

Lavanda si frumusetea

In cosmetica este foarte indicata nu numai pentru efectul deosebit de puternic al uleiului ci si pentru efectele care le are asupra organismului. Esenta de lavanda este atat de puternica incat doar cateva picaturi presarate pe o sursa de caldura va face sa se simta un miros placut si discret. De aceea ea este folosita si in industria parfumurilor in formulele prepararii apei de colonie, lotiunilor si deodorantelor.
Uleiul de lavanda este deosebit de apreciat in creme si lotiuni anti-imbatranire, motiv pentru care recomandam folosirea acestuia in tratamentele si mastile de fata pentru ten uscat.
Un masaj al scalpului cu lavanda face minuni impotriva caderii parului si ajuta la cresterea mai rapida a acestuia, intocmai precum uleiul de catina.

Alte utilitati ale Lavandei

Se obisnuia sa se presare lavanda prin cuferele cu haine, pentu a metine prospetimea materialului si a preveni, totodata, aparitia moliilor. Pana si medicina veterinara se bucura de efectele terapeutice ale aceste flori de gradina. Ea stimuleaza pofta de mancare a animaleleor si este buna in tratarea articulatiilor dureroase la animale.

Asadar, daca iti doresti frumusete, sanatate si relaxare foloseste produse cosmetice pe baza de lavanda sau achizitioneaza o sticluta cu ulei natural extras din lavanda.

Cosmetice Bio 100% naturale recomandate...
                                                                                                           pe bază de lavandă

Săpun Bio cu ulei de masline și lavandă
Gel de duș Bio cu ulei de lavandă
Săpun 100% natural cu lapte de măgăriță si ulei de lavandă
Gel de duș natural cu ulei de lavandă
Gel de spălat 100% natural cu ulei de lavandă
Dacă îţi plac produsele noastre, cumpără unul şi pentru cineva din familia ta şi fă-i o surpiză plăcută!

Produsele noastre Bio sunt certificate și atestate de organizațiile de profil internaționale. Promisiunea noastră: cosmetice Bio fără parabeni, fără uleiuri minerale, coloranți și conservanți artificiali.

<< Ghid Bio

Pagina generata in: 0.148 secunde